Anethum graveolens (Kapor)

Gyógyhatás: A kapor szélhajtó, a bélgázok távozását elősegítő és emésztést könnyítő tulajdonságú, ezért is konyhai alapanyag. Gazdag illóolaj-tartalma ( karvon és miriszticin ) hatékony görcsoldóvá teszi. Megállapították, hogy a kapor illóolaja gátolja az Escherichia coli (élősködőként a bélben élő baktérium,amely normál állapotban nem okoz betegséget, de bizonyos esetekben kóros elváltozásokat eredményezhet) nevű koli baktérium szaporodását. Leveléből meleg borogatás készíthető, amely alkalmas zúzódások és hegek megnyugtatására.

Felhasználása: A termést hasznosítják, amelyet erősen érett állapotban gyűjtenek be. Megfelelő körülmények között, árnyékban szárítva összes kedvező tulajdonságát megőrzi. Hazánkban rendszerint főzelékek fűszerezésére szolgál. A kapor kellemes ízt ad a legtöbb halnak, gyakorta használják különböző húsételek fűszerezésére ( csirkehús, bárány, borjú ), de a különböző zöldségek esetében is rendszerint előkerül.