Carum carvi (Fűszerkömény)

Gyógyhatás: A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv elválasztását, enyhíti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze.

Felhasználása: A termést hasznosítják, amelyet még a teljes beérés előtt betakarítanak. Jellegzetes illata és csípős íze van. Étvágygerjesztő növényként a kömény likőrök és szeszes italok készítésénél használatos. Egyes ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposzta főzelék, húsok) belefőzzük, a köménymagleves esetében pedig  a rántásba keverjük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek elengedhetetlen fűszere, valamint a savanyúságok és a savanyú káposzta nélkülözhetetlen hozzávalója.