Origanum vulgare (Oregano)

Gyógyhatás: A vizsgálatok igazolták a timol és a karvakol görcsoldó, antibakteriális és gombaölő hatását. A növényből készült forrázat hörgő bántalmakra és emésztési zavarok tüneti kezelésére egyaránt alkalmas. Illóolaja fertőzés ellenes hatású.

Felhasználása: A szurokfű fűszer, amely az élelmiszer iparban igen elterjedt, pizzák, sült ételek ízesítésére használják. A szurokfű jól megy a paradicsomos ételekhez, a fehér és vörös húsokhoz, a karfiolhoz, a brokkolihoz vagy a cukkinihez. A többi fűszer közül a fokhagyma, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű, a bors és a bazsalikom harmonizál nagyon jól az oregánó ízével. Mivel elég erőteljes fűszer, ezért nem igazán használjuk desszertek elkészítéséhez, bár fagylaltokat és krémeket óvatosan fűszerezhetünk vele.

Levelei egykor, a nehéz időkben a dohányt pótolták. A növény hajtásvégei színezőanyagot tartalmaznak, a gyapjút vörösesbarnára festik. Vidéken a nyakmerevedés klasszikus orvosságaként használják, dunsztkötést készítenek és a nyak köré csavarják.