Rosmarinus officinalis (Rozmaring)

Gyógyhatás: A rozmaring összetevői ( illóolaj, rozmaringsav, flavonoidok ) serkentőleg hatnak az epehólyag működésére, emellett a növény májvédő hatású, elősegíti a májból történő mérgező anyagok eltávolítását.

Felhasználása: A virágzó hajtást és a leveleket hasznosítják, amelyeket a virágzás kezdetén gyűjtenek be. A levelek örökzöldek, ezért minden évszakban begyűjthetőek.

A rozmaringlevél frissen vagy szárítva kitűnő fűszer, melyet levesek, húsételek, mártások ízesítésére használnak világszerte. Hosszan tartó kellemes aromája miatt szárítva, illatos potpourrik készítéséhez is széles körben elterjedt. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húst érdemes vele ízesíteni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de használják saláták elkészítéséhez is.