Salvia officinalis (Orvosi Zsálya)

Gyógyhatás: A zsálya flavonoid és illóolaj tartalmának köszönhetően az emésztőrendszerre görcsoldó hatású. Az illóolaj baktérium és gombaölő tulajdonságú. A benne lévő flavonoidoknak, rozmaringsavaknak és diterpéneknek antioxidáns hatásuk van, ami megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását. A zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, memóriaserkentő, nyugtatja a bél- és idegrendszert és kedvezően hat a  koncentrációs képességre. A zsálya az egyik legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Az elmúlt századokban a zsályát a levegő illatosítására is használták. 

Felhasználása: A leveleket hasznosítják, amelyeket nyáron vagy ősszel, virágzás előtt gyűjtenek be. Ezeket fellógatják, vagy gyékényre helyezik és fénytől védett helyen szárítják. A kapott leveleket forrázatként és főzetként használják.

A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, az olaszos paradicsomos mártásokhoz. A rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni. De a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.

A húsok közül leginkább szárnyasokból készült ételek alapanyaga, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.

Az ókorban a halhatatlanság füvének tartott zsálya az egyik legsokoldalúbb gyógynövény volt. A görögök és rómaiak húsok tartósítására használták, de helyet kapott a gyógyászatban is, kígyóharapás, epilepszia, és bélféreg ellen, valamint vizelethajtóként és menstruációt serkentő szerként is alkalmazták.