Gyógyhatás: A kakukkfű izomlazítóként is ismert, ezen tulajdonsága a benne megtalálható flavonoidoknak köszönhető. Illóolaja fertőtlenítő hatású. Használják forrázatként, valamint porított formában.
Felhasználása: A leveles, virágos, el nem fásult hajtásokat hasznosítják, amelyeket a virágzás elején gyűjtenek be, majd szárítanak. A konyhában legtöbbször húsok, gombák, paradicsomos ételek, valamint fűszeres túrók ízesítője, emellett a mediterrán térség elengedhetetlen fűszere. Használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz illik, de a tejszínes-gombás raguk mellé keverve is harmonikus ízt eredményez.
A bátorság jelképe volt az ókori görögöknél. A középkori Nyugat-Európában a keresztes háborúk idején a nemes kisasszonyok, a ’hitetlenek’ ellen hadba induló lovagoknak hímzett vállszalagot adományoztak, amelyen a méhek egy kakukkfűág körül repdestek.